Nässjö

Tunnelbanebygge ger minst hundra jobb

1:45 min

Jättesatsningen på tunnelbanan i Stockholm, på närmare 20 miljarder kronor, som presenterades i början av veckan kan skapa hundratals nya jobb i Nässjö. 

Redan har kontakter tagits med projektledningen för tunnelbanebygget.

– Vi har varit i kontakt med stockholmarna redan för en och en halv månad sedan, då vi talade med projektledare. De har aviserat att de kommer hit för att föra ett resonemang med oss i början en bit in på det nya året. Här har vi så pass mycket resurser och stockholmarna klarar inte det här själva, säger Holger Jonasson som är marknadschef på Nässjö Näringsliv.

I måndags presenterades planerna för en jättesatsning på tunnelbanan i Stockholm. Nya linjer och flera nya tunnelbanestationer ska byggas. Hela kalaset beräknas kosta nästan 20 miljarder kronor. En del av de pengarna kan komma att regna över Nässjö.

Nässjö har profilerat sig som järnvägsstaden nummer ett i Sverige och då handlar det inte bara om att Nässjö är en knutpunkt. Här finns också flera järnvägsföretag med kompetens att bygg järnvägar och här finns även olika järnvägsutbildningar. Dessutom planeras för fler utbildningar. Och all denna kompetens kommer att behövas när Stockholm nu bygger ut sin tunnelbana, menar Holger Jonasson. Han tror att bygget kommer skapa många nya jobb i Nässjö.

– Ja, jag tror att det kan skapa minst ett hundratal nya jobb de närmaste åren. Det gäller ju att inte överdriva.

Vad är det Nässjö har att erbjuda då?

– Dels har vi inom fyra kvadratkilometer 30 företag med en oerhörd kompetens och flera av dem har aviserat att de vill hjälpa till när Stockholm nu behöver anställa 4000 personer de närmaste åren för att hjälpa till med infrastrukturen, dels är vi väldigt duktiga på utbildning. Just nu söks fyra yrkeshögskoleutbildningar och jag vågar påstå att vi är på spåret.