Jonas Åkerlund, vice partiledare för Sverigedemokraterna. Foto: Henrik Montgomery/TT
Gnosjö

Lundgren (SD) fördömer Åkerlunds uttalanden

1:28 min

Sverigedemokraternas vice partiledare Jonas Åkerlund kallade invandrare för parasiter och ville utvisa hela familjerna till mobbande invandrarbarn. Partiets starke man i Gnosjö, Peter Lundgren, tar avstånd från uttalandena.

Däremot vill inte Peter Lundgren säga om Jonas Åkerlund kan sitta kvar eller inte.

I ett närradioprogram från 2002, som Aftonbladet letat fram, säger Jonas Åkerlund under pseudonymen "Viktor" att "skulle vi återsända 500 000 av de mest uppenbara och värsta parasiterna (...), då skulle Sveriges ekonomi se radikalt annorlunda ut inom ett år." Åkerlund menar också att mobbningen skulle upphöra om man sände hem unga invandrare som mobbat, tillsammans med hela deras familjer.

– Det är aldrig roligt när de här grejerna dyker upp. Jag har alltid varit en förespråkare för att man ska bete sig som folk, säger Peter Lundgren, sverigedemkrat i kommunstyrelsen i Gnosjö och även nominerad till partistyrelsen.

Han vill däremot inte säga om Jonas Åkerlund kan sitta kvar eller inte.

– Många människor i vårt samhälle kanske begår dumheter och frågan är hur länge man ska hållas ansvarig för dumheterna man gjort och hur allvarligt det är. Här är det tio år sedan.

– Jag har hela tiden uttryckt i media att vi har en nolltolerans och jag förväntar mig att den kommer att följas.

Vad tycker du ska bli följden nu då?

– Jag tycker att partistyrelsen ska ta tag i det här och titta över vad som hänt och vilka åtgärderna ska bli. Det är den gången det måste ha.

Det är ju inte första gången som en sverigedemokrat uttrycker rasistiska åsikter. Är det sista gången, tror du?

– Ja, det får man väl hoppas i alla fall, säger Peter Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista