P4 Eftermiddag

Debatt: Olika lösningar för fler jobb

4:43 min

När det skapas nya jobb sker det framför allt i de små företagen. 80 procent av alla som får jobb får det i företag med färre än 50 anställda. Att meningarna går vitt isär om hur ännu fler jobb ska skapas går vitt isär visar debatten mellan Mikael Damberg (S) och Annie Lööf (C).

Hur småföretagen kunna skapa ännu fler jobb debatterades på underleverantörsmässan i Jönköping idag, mellan Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Mikael Damberg och Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Bland annat handlade det om arbetsgivaravgifterna.

Här följer korta citat från debatten, hör hela debatten i ljudklippet ovan.

Den viktigaste delen handlar om kostnader och här vill Centerpartiet sänka arbetsgivaravgifterna, egenavgifterna, för att arbetsgivarna ska ha råd att anställa fler. (Annie Lööf)

Vi har ju sett de här snedsänkta arbetsgivaravgifterna för ungdomar och det har ju inte fungerat. Det kostar väldigt mycket pengar. Det är nog smartare att lägga en del av de pengarna på exportstöd för företagen, underlätta generationsväxling och många andra frågor som berör många företag. (Mikael Damberg)

Vi vill se till att utveckla yrkesutbildningarna, som ska fungera mer som collegeutbildningarna, där näringslivet är med och planerar utbildningen och hjälper till med praktikplatser. (Mikael Damberg)

Framför allt behöver vi förändra attityden till industrin. Här har politiken men också näringslivet själva en jätteviktig uppgift att slå hål på fördomar och myter om hur det är att jobba inom industrin. (Annie Lööf)