Jönköping

Hyresgästföreningen: Ska man bo så här?

1:57 min

Genom att visa upp skräckexempel på bostäder ska man få i gång en debatt om bostadsbristen. Det hoppas Hyresgästföreningen som låter en container fungera som lägenhet.

– Det är en container vi har byggt om, så det är tre väggar och så är framsidan en glasvägg så man ser in i lägenheten, berättar Björn Johansson som är ordförande för Hyresgästföreningen Sydost.

Mitt på Hoppets torg i Jönköping står den vita containern på 15 kvadratmeter som numera fungerar som lägenhet - utrustad med köksbord, soffa, tv och diskbänk.

Hyresgästföreningen vill visa folk, men framför allt inbjudna politiker, hur människor kan behöva bo om man inte tar tag i bostadsbristen nu. Hanna Fransson är en av de som inte lyckats få tag på en egen lägenhet.
– Jag har fått tag i en andrahandslägenhet, men det går inte så bra att få tag på en i första hand, många är skeptiska till att hyra ut till unga.

Så sent som i går släppte Boverket sin rapport där man föreslår att hyrorna höjs och anpassas efter marknadsvärdet i stället för det praktiska värdet, något som Hyresgästföreningen går emot.

Men förbipasserande Gustaf Starck står bakom förslaget.
– Dyr mark mitt inne i stan, där ska det väl kosta att bo, marknadsmässiga hyror är väl inte helt dumt.

Och de som faktiskt kan och bör förändra situationen enligt Björn Johansson är kommunpolitikerna. Och de är inbjudna till lägenheten för att debattera bostadsbristen.
– Den har gjorts till en individuell fråga men man bygger inte egna hyresrätter utan det är ett politiskt ansvar.

Emma Johansson
emma.johansson@sverigesradio.se

Kommentera gärna artikeln: Kommer Hyresgästföreningen få i gång debatten? Hur ska bostadsbristen lösas?