Eksjö/Filippinerna

Eksjöläkare hjälper skadade på Filippinerna

4:27 min

I morgon åker Johan Larsson från Eksjö till Filippinerna tillsammans med ett medicinskt team från Uppsala. Där ska de på olika sätt hjälpa den tyfondrabbade befolkningen.

Johan Larsson är akutläkare vid universitetssjukhuset i Linköping. Han har också uppdrag inom Försvarsmakten och har tidigare arbetat för Läkarbanken i Kenya.

I morgon åker han på uppdrag av Skandinaviska Läkarbanken till Filippinerna, där han och resten av teamet ska utgå från en ort lite norr om staden Tacloban som drabbades hårt av tyfonen förra helgen.

Teamet ska båda göra direkta medicinska insatser och ta reda på vad det behövs för hjälp på längre sikt och hur det ska kunna gå till.
– Vi är elva personer, fyra läkare, fyra sjuksköterskor och sedan logistik och säkerhet, berättar Johan Larsson i programmet P4 Förmiddag.

Vad väntar du dig när du kommer ner?
– Man förbereder sig genom att läsa in, men för den här typen av händelser så kan man inte riktigt förbereda sig för allt, så jag förväntar mig ett stort humanitärt behov och det som ofta brister vid den här typen av händelser är sanitet och vatten och det kommer vara det som är mest avgörande för den stora mängden där nere.

Vilken är största skillnaden mellan att operera på fältsjukhus och fast sjukhus?
– Det är inte så stor skillnad på operationsdelarna, den stora skillnaden är vilken typ av patienter som kommer, de svårast skadade kommer aldrig att klara sig så långt att de kommer till sjukhus, utan de som kommer har frakturer och sårskador och då kan man göra en stor insats.