Landstinget

Facket tar strid om diagnosersättning

1:56 min

Fyra fackliga förbund agerar nu tillsammans för att sätta stopp för vidare införande av det hårt kritiserade ersättningssystemet till länets vårdcentraler.

I dag skickade facken gemensamt in en förhandlingsframställan med kravet att införandet av det nya systemet stoppas tills man gjort en ordentlig utvärdering.

– Vad vi ser som ett problem är att man kan manipulera ersättningssystemet, säger Lise-Lotte Lagerqvist, som är ordförande i Vårdförbundet i länet

Landstingsledningen och de fackliga förbunden ser ut att hamna allt längre ifrån varandra i den just nu mycket heta frågan om hur landstinget ska ersätta länets 52 vårdcentraler.

Efter P4 Jönköpings avslöjanden kring det nya ersättningssystemet som infördes 2012, där vårdcentralerna kan manipulera systemet och få mer i ersättning ju fler diagnoser man sätter, har kritiken mot systemet växt.

En konsultutredning visade att systemet också har brister, men något systematiskt fusk kunde man inte hitta. Med den slutsatsen som stöd beslutade landstingsstyrelsen att ändå fortsätta införa systemet nästa år och körde över både läkare, sin egen forskningsavdelning och fackförbunden.

Men nu kräver alltså Vision, Sveriges Läkarförbund, Vårdförbundet och Saco gemensamt en förhandling enligt MBL med kravet att ersättningssystemet ska utredas mer innan man fortsätter införandet.
– Jag tror inte den utredning som gjorts räcker, jag tror man behöver göra mer validering av systemet och komma fram till vilken praxis som ska råda, säger Lise-Lotte Lagerqvist.

Enligt landstingets personaldirektör Anders Liif var dagens fackliga krav inte överraskande och han kommer att kalla till förhandling redan i början av nästa vecka.
– Vi har förstått att vi inte har en samsyn i det här ärendet, vi får väl se om våra positioner är annorlunda efter att vi träffats, även om jag just nu inte tror det.

Kommentera gärna artikeln: Gör fackförbunden rätt? Kommer de få igenom sitt krav?