Eksjö/Motala

Ing 2 leder stor arméövning

1:24 min

När den största arméövningen på flera år anordnas så är det Ing 2 i Eksjö som håller i en av delarna.

Just nu hålls den största arméövningen sen värnplikten las ner 2010. En del av den hålls i Kvarn utanför Motala. Där är ett 100-tal soldater och andra från Göta Ingenjörsregemente i Eksjö med och det är dessutom Ing 2 som leder övningen.

– Nu har armén börjat bygga upp sig mot den nya försvarsmakten så att vi kan öva tillsammans, berättar Bo-Anders Jansson, ställföreträdande regementschef på Ing 2 som nu är chef för områdesövningsledningen.

Det är totalt 2200 som är med i övningen. I Kvarn är det cirka 750 personer. Syftet med övningen är att samträna förbanden för det nationella försvaret.
– Men också att bygga mot den stridsgrupp som Sverige ska ha 2015 under EU, det vi kallar Nordic Battlegroup och det här är ett av stegen att nå målet att kunna stå till EU:s förfogande 2015.

Hur kommer det sig att Ing 2 leder övningen?
– Det gäller att fördela uppgifterna, vi har fått uppgiften att leda det här området, vi har tagit tag i den och vi är stolta över att få vara områdesövningsledare för en så här stor övning, säger Bo-Anders Jansson.