Aneby

Eftertraktat hundtest i Aneby

1:36 min

I dag samlas nyfikna hundägare i Aneby. Hundarna ska genomgå en beteende och personlighetsbeskrivning och Aneby brukshundklubb är enda klubb i Småland att arrangera testet.

Iréne Frinell som är vice ordförande i Aneby brukshundklubb säger att testet i första hand görs i avelssyfte.

– Ska jag avla på en hund ska jag ju veta vad jag avlar på. Så att jag avlar på rätt sätt och inte avlar fram mentalt dåliga hundar. Samtidigt vill jag som hundägare veta vad jag ska jobba med. Har jag en hund som är rädd måste jag försöka jobba bort det, säger Iréne Frinell.

Svenska kennelklubben utbildar

Det är Svenska Kennelklubben som har ansvar för BPH som står för beteende och personlighetsbeskrivning av hund. De utbildar personer som sedan har i uppgift att genomföra och dokumentera beskrivningen av hunden.

Hundens beteende dokumenteras

Meningen med BPH är alltså att få en bild av hur hunden hanterar olika situationer. Testet går till så att hunden går igenom olika moment som till exempel att möta en främmande person eller höra ett oväntat ljud. Beskrivaren tittar på hundens beteende och skriver ner resultaten. Hundägaren får sedan ta del av sammanställningen.

Eftertraktat test

Till Aneby Brukshundklubb kommer hundägare och hundar från både Göteborg, Västerås och Karlskrona för att göra det eftertraktade BPH-testet. Paola Carlsvärd är här med hunden Tiffany. Paola vill se vilka egenskaper hos Tiffany som kommer gå vidare i arv.

– Jag vill se vad som kommer efter henne, om jag kan följa någon röd tråd. Jag vill se vad hon har före egenskaper och om de går vidare i arv och om de inte går vidare, säger Paola Carlsvärd.

Vad är det som är så kul med att testa hunden?

- Allt med hundar är kul, allt, precis allt, säger Paola Carlsvärd.