Jönköpings län

Öppettider på dagis hindrar kvinnors heltid

1:51 min

Förskolornas och fritidshemmens öppettider stoppar kvinnor som är medlemmar i Handelsanställdas förbund från att jobba heltid. Det visare en rapport som Handels presenterade idag.

Drygt 2400 personer i Jönköpings län jobbar delttid, och nästan 2000 av dem är kvinnor. Handels rapport "Hit men inte längre" som kom idag visar dessutom att en av fyra kvinnor hindras från att jobba heltid för att förskolornas och fritidshemmens öppettider inte går att kombinera med heltiden.

– Jag jobbar deltid, och är beroende av kvällar och helger. Jag har barnomsorg, men jag kan inte hoppa in med kort varsel. Det går bara om min mamma eller pappa kan ställat upp, annars tvingas jag tacka nej till extra arbetspass, säger Emma Caesar, som jobbar i en guldbutik på A6 i Jönköping.

Det har varit en snabb utveckling när det gäller att utvidga öppettiderna i butikerna men där har inte barnomsorgen hängt med. Antalet platser inom barnomsorgen har inte ökat i samma utsträckning på obekväm arbetstid.

– Fler vill jobba heltid, och man vill ha ökade öppettider inom barnomsorgen. Våra medlemsundersökningar visar att att man vill ha mindre barngrupper och större personaltäthet inom barnomsorgen men också ökade öppettider inom barnomsorgen, säger Stina Josefsson som är ombudsman inom Handels avdelning 9.

Och tvåbarnsmamman Emma Caesar är orolig för framtiden.

– Jag brukar tänka att det går så länge det går, och just nu är jag tacksam att jag har ett jobb. Men min store son, som snart är tio år, börjar känna av att han inte får vara ledig på helger och så.

Vad tycker du? Ska vi ha fler "nattis"? Skriv  din kommentar!