Fynd av sällsynta jordartsmetaller vid Eckern

1:55 min

Sveriges och Europas nuvarande beroende av importerade sällsynta jordartsmetaller har gjort att fyndigheter har blivit alltmer intressanta. Och nu kan företaget Taberg Mining ha tagit ett första steg när man hittat extremt höga halter av sällsynta jordartsmetaller.

– Vi har ju alla 17 jordartsmetaller i förhöjda värden, säger Patrik Enthav på Taberg Mining som också driver ett schakt- och grävföretag.

Det har fallit sig naturligt att intressera sig för vad som finns i marken säger han. Och för några månader sen kom dom första labbsvaren från sten vid Eckern intill E4an söder om Jönköping.

– Det är ju som att vinna på lotto! Men det är ju på ytan så vi måste fortsätta att borra och undersöka området, berättar Patrik.

Proven från området visar extremt höga halter av sällsynta jordartsmetaller. Ämnen som används i modern teknik som till exempel lcd-skärmar och mobiltelefoner, men också i grön teknik som vindkraftverk.

Men det krävs nu fler undersökningar för att ta reda på hur fyndigheten verkligen ser ut under ytan. Och Taberg Mining har nyligen fått tillstånd att prospektera.

– Först och främst ska vi göra en radarundersökning, då vi skannar av marken för att hitta kärnan i den här fyndigheten och då kommer vi ta upp ett borrprov ur den och verifiera provsvaren.

I Norra Kärr utanför Gränna har företaget Tasmet Sveriges enda provbrytningstillstånd och utreder just nu möjligheterna att utvinna sällsynta jordartsmetaller.

EU satsar också på forskning kring området eftersom Europa idag saknar egen utvinning och är helt  beroende av import från framför allt Kina.

Vid Eckern är det högst oklart om det nånsin kommer att gå så långt som till gruva men hoppet finns helt klart.

– Det är en lång process, tar långtid och kostar mycket pengar så man får ju ta en sak i taget, säger Patrik Enthav på Taberg Mining.