P4 Morgon

Jonathan besegrade cancern

11 min

När Jonathan Sjöstrand var 19 år gammal fick han reda på att han hade akut leukemi. Efter tre års kämpande har han nu vunnit över cancern. I P4 Morgon berättade Jonathan om den kämpiga resan, från beskedet till valet att nu starta en Ung cancer-förening i Jönköping.

När Jonathan Sjöstrand fick lunginflammation som 19-åring var det inga mediciner som hjälpte. Läkarna tog prover och det visade sig att Jonathan drabbats av akut leukemi.

– Först tänkte jag, varför just jag, varför inte en gammal människa? Men efter ett tag slog tanken mig att jag är ung och frisk och att det kanske är just därför.

Från första stund bestämde sig Jonathan för att han skulle klara av det här och en dag bli frisk. Efter drygt tre års kämpande fick Jonathan för ett par veckor sedan veta att cancern var borta.

– Jag hade ett leende som inte kunde försvinna, som var där för att stanna.

Sedan Jonathan fick beskedet att han blivit sjuk så har sociala medier varit ett stort stöd för honom. Han ville berätta för fler än sina närmsta vänner och familj hur han mådde och vad som hände.

När Jonathan fick veta att cancern var bort skrev han på twitter igen.

– Jag skrev att tårarna bara sprutar och fuck cancer, säger Jonathan som har fått så mycket stöd från internet.

Nu vill Jonathan Sjöstrand vara ett stöd för andra som drabbas och ska därför starta en Ung cancer-förening i Jönköping.

– Jag vill hjälpa och inspirera andra unga med cancer. Jag vill hjälpa andra genom att berätta min historia. Det här är något jag har gjort som jag är stolt över, säger Jonathan Sjöstrand.