P4 Förmiddag

Kåre vill minnas stjärngästerna

16 min

För att minnas allt celebert besök skapar han en egen variant av Hall of fame på Hotell Scandic i Värnamo. Hotelldirektören Kåre Johansson berättade om sina möten med stjärnorna för Hasse Pettersson och Kajsa Hallberg i P4 Förmiddag.

Kåre kan alltså skryta om att ha skakat hand med flera världskändisar som gästat hans hotell. Några av de som sovit där är Frank Sinatra och Delta Rythm´boys.

Värnamo stadshotell, som hotellet hette innan det brann ned, var det självklara valet för kringresande artister på grund av läget nära riksettan, eller nuvarande E4:an.

– Då kom de med tåg eller bil och sov hos oss. Jag har fått autografblocket från den pickolo som arbetade på 60-talet och där finns namn som Count Basie, Alma Cogan och Delta Rythm Boys, säger Kåre Johansson.

Och det här har fått Kåre att vilja bevara minnet av stjärnglansen genom att bygga upp en värnamovariant av Hall of fame. Och först upp på väggen sitter The Platters.

– Jag ramade in skivorna med bandets autografer på. Jag fick skivorna av en vänlig Värnamobo som träffat bandet vid en fantastisk spelning i Värnamo på 80-talet. Nu ska de andra namnteckningarna också upp på väggen.

Kåre Johansson är rädd att en del av musikhistorien håller på att gå förlorad och träffar ofta unga personer som inte vet vem exempelvis Count Basie är.

– Det här är ett sätt att föra den här delen av historien vidare.

Men det är inte bara musiker som övernattat på hotellet, utan även viktiga politiska personer.

– Dagen innan sovjets ledare Nikita Chrusjtjov träffade Tage Erlander sov han på vårt hotell. Han kom med ett stort entourage, men ville ha låg profil. Så det var bara den dåvarande hotelldirektören som kände till det. 

Är det vanligt att gästerna vill ha låg profil och skriver in sig under pseudonym?

– Nej, det tycker jag inte. Jag har rätt bra koll på vilka som kommer, avslutar Kåre Johansson.