Vetlanda

Fantasifylld julbelysning i Vetlanda

1:43 min

Förra året förvandlades stadshuset i Vetlanda till en julkalender. I år blir kommunens huvudkontor en scen när all julbelysning ska tändas exakt samtidigt. Fantasin har inga gränser när det gäller att locka folk till stadens centrum i Vetlanda.

- När man kommer ner till stan vid fem på eftermiddagen är det en mörk stad, men precis klockan fem tänder vi belysningen. Det blir en riktig ljusexplosion, säger Cecilia Hjort-Athler som är projektledare för Tillväxt Vetlanda.

Speciell historia

Stadshuset i Vetlanda är speciellt. När det invigdes år 1970 ansåg många att det med sin då moderna arkitektur inte passade in i stadsbilden och elaka tungor kallade det för ”Babels torn". Med tiden har det dock blivit ett känt landmärke i Vetlanda och inför förra julen förvandlades byggnaden till en julkalender med fönster istället för luckor, som öppnades varje dag.

Attraktiv stadskärna

Huset går också att likna vid ett skepp och när all julbelysning i Vetlanda tänds exakt samtidigt den 22 november kommer den så kallade kommandobryggan att inta skepnaden av en scen.

- Vi vill ha en attraktiv och levande stadskärna. Vi måste hela tiden hitta på nya saker som lockar ner folk till centrum så att det blir den naturliga mötesplatsen, säger Cecilia Hjort-Athler.

Cecilia Hjort-Athler avslöjar det kanske självklara låtvalet.

- Stad i ljus ska vi naturligtvis höra, säger hon.

Vad säger du till dem som säger att det är slöseri med energi att lägga pengarna på lyktor?

- Det är LED-lampor vi köper in. Vi sparar mycket pengar och energi på att göra det, säger Cecilia Hjort-Athler.