Ännu en läkemedelsresa utreds av mutåklagare

En läkare och en sköterska på en vårdcentral i Jönköpingsområdet åkte med på en resa till Prag som helt bekostades av ett läkemedelsbolag. Nu har åklagaren Nils-Eric Schultz vid riksenheten mot mutor och korruption beslutat att inleda förundersökning om mutbrott och bestickning.

Så sent som i höstas åkte en läkare och en sköterska från en vårdcentral i Jönköpingstrakten till Prag på en fem dagar lång resa. Ett läkemedelsbolag bjöd dem och 28 andra vårdanställda från hela Sverige som en avslutning på en studie man gjort tillsammans på en ny medicin

Nu utreder åklagare vid riksenheten mot mutor och korruption den här resan, och det gör han parallellt med de resor som gjorts under 2003 och som Nyheterna tidigare berättat om. Landstinget har tidigare sagt att reglerna skärptes under 2004, men så sent som i september gjordes alltså den är resan.

Förundersökning är inledd om än i ett mycket tidigt skede och det åklagaren utreder är om resorna är att se som mutbrott.

Både läkemedelsbolaget och ansvariga vid den berörda vårdcentralen hävdar att man under en dag summerat studien och resten av tiden besökt ett vårdkonvent i Prag - att det inte alls handlar om en nöjesresa. Däremot erkänner vårdcentralens chef för Nyheterna att resan delvis var ett tack för hjälpen. Men exakt vad resan innehöll och vad den kostade vill sjukhusdirektör Sven-Olof Karlsson inte avslöja eftersom avtalen mellan landstinget och läkemedelsbolagen är hemligstämplade.

Åklagaren ska nu begära in program och underlag från resan och även hålla förhör med de inblandade

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".