P4 Eftermiddag

Omdebatterad e-cigarett

7:54 min

Få vet vad en elektronisk cigarett egentligen innehåller och fortfarande är lagstiftningen kring den otydlig. Men den har skapat debatt ända upp i EU.

En e-cigarett ser nästan ut som en penna, när man suger på den lyser en lampa i bortre ändan som ska symbolisera glöden om det varit en vanlig cigarett.

Men i det här fallet ska den som röker inte få i sig nikotinet och de skadliga ämnena som cigarettröken innehåller. Men man ska få känslan av att röka, och röken som är densamma som teaterrök, doftar ingenting.

Det var en kinesisk apotekare som uppfann det här med e-cigaretter för 10 år sedan och efter det har den långsamt spridit sig över världen.

Men här i Sverige är den fortfarande relativt okänd. Magnus Uddenberg på Linnéas tobak säljer inte många.

– Nej, inte jättemånga, säger han.

Vad tror du att det beror på?

– Jag tror inte att folk vet om att den finns i så stor utsträckning. Vi har nog haft den i ungefär ett år.

Det är få som vet vad en e-cigarett är och ännu färre vad den egentligen innehåller. Tanken är att den dels ska hjälpa folk att sluta röka vanliga cigaretter och dels kunna rökas inomhus när allt fler platser i samhället blir rökfria.

Det har blivit en debatt i krogbranschen om man ska tillåta gästerna att röka e-cigaretter eller inte. John-Robin Glamberg jobbar på O'Learys i Jönköping och där har man inte bestämt än hur man ska göra.

– Vi tar väl inte upp det speciellt mycket. Vi har haft några som har rökt, men ingen större mängd. Om folk tar illa upp av det ber vi dem att göra det diskret.

Det är inte så att de får gå ut och röka?

– Nej.

Men ni har ingen ordentlig policy för det?

– Inte än så länge, det har bara varit några enstaka fall. Men än så länge har vi inte bett någon gå ut med e-cigaretten, säger de.

Nikotin eller inte i e-cigaretterna, det debatteras nu i EU, men Sverige har valt att förbjuda det. Tills vidare är det bara nikotinfria som får säljas.

Det finns i stället massor av smaker att välja på, allt från tobakssmak till tutti frutti. Och den här doftfria ångan som bildas består till största delen av ämnena propylenglykol och glycerin.

Sammanlagt är det ett tiotal olika kemikalier som används. Barbro Holm Ivarsson som är expert på tobaksprevention är skeptisk till innehållet.

– Det här är ju inte alls någon säker produkt, man vet inte riktigt vad de innehåller. Man vet inte om det som står på förpackningen stämmer och hur giftigt innehållet är. Det ligger ju inte under någon myndighet och det görs ingen som helst kvalitetskontroll, säger hon. 

Icke-rökande reportern Nikki Bladh testar e-cigaretten för att se om de känns som vanliga cigaretter och hur det är att använda dem.

– Först tar jag ur den från USB-kabeln i datorn där den laddats. Den ser i princip ut som en cigarett, men är lite tyngre. Ångan smakar faktiskt lite teaterrök och mentol, och det är inte så gott. Men om man jämför med vanliga cigaretter så är det nog gott, för smaken är inte så stark. Men det är ingenting som jag rekommenderar.

Nikki Bladh fick huvudvärk  efter att hon testat,  och de rökande Jönköpingsbor som hon pratade med var inte särskilt sugan på att testa e-varianten.

– Jag litar inte på det där med e-cigaretter. Jag tror inte att det gör någon nytta om man vill sluta, utan det är viljan som behövs, tror en kvinna.

Nikki Bladh

nikki.bladh@sr.se

Skulle du våga testa en e-cigarett eller har du gjort det? Du kan kommentera nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista