Svårt för utlandsfödda att få jobb i länet

Nästan var tredje utlandsfödd i länet mellan 25 och 29 år saknar arbete. Det visar nya siffror från länsarbetsnämnden. Siffran är dessutom mycket högre än i övriga riket och nu krävs åtgärder speciellt riktat mot den här gruppen, menar länsarbetsdirektör Pia Gustavsson.

Utlandsfödda har svårare att få fäste på arbetsmarknaden, men är man ung och dessutom bor i Jönköpings län, då är det ännu svårare. Nästan var tredje utlandsfödd mellan 25 och 29 år saknar arbete i Jönköpings län i dag, jämfört med bara var femte på riksplanet.

Det visar en ny undersökning som presenterades för länsarbetsnämndens styrelse igår. Värst är situationen i Gnosjö, Gislaved och Värnamo där man har ännu högre arbetslöshetssiffror i den här gruppen.

Dels beror länets höga siffror på en större invandring men det förklarar inte hela den stora skillnaden. Länsarbetsnämnden ska nu går vidare och utreda varför det ser ut som det gör, varför det skiljer så mycket mellan kommunerna och vad man ska göra åt det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".