Plastförpackat kött foto Erik G Svensson PRB

EU utvidgning gav billigare mat

EU utvidgningen i maj förra året med tio nya medlemsstater har gjort att konkurrensen hårdnat på livsmedelsmarknaden. Det visar en urredning som Jordbruksverket i Jönköping gjort.

Den hårnande konkurrensen har lett till att maten blivit billigare. Enda nackdelen som Jordbruksverket ser med utvidgningen i maj förra året är att en del jobb kan komma att flyttas utomlands till länder där lönerna är lägre.

Jordbruksverket pekar bland annat på möjligheten att  styckning av kött kan komma att göras i låglöneländer framöver.

Jordbruksverket har också börjat se över vad som hänt med matpriserna i Sverige sedan vi gick med i unionen för tio år sedan.

Då har man bland annat kommit fram till att  köttet blivit billigare medan socker, ris och frukt blivit dyrare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".