Arkivbild Industriarbete foto Fredrik Persson PRB

Industrin slår ut invandrare

Det är de många industrierna i Jönköpings län som gör att unga invandrare har svårare att få jobb här än i övriga Sverige.
Den bedömningen gör länsarbetsnämnden.

Nästan var tredje ung invandrare i länet står utan jobb enligt länsarbetsnämndens statistik.
Länsarbetsnämnden ska analysera siffrorna mer, men redan nu säger man att det beror på hur arbetsmarknaden ser ut.
En stor del av länets arbetskraft jobbar inom tillverkningsindustrin. Det är företag som ställer allt högre krav på utbildning. De lägre kvalificerade jobben flyttas utomlands, och när de enkla jobben försvinner, ja då drabbas unga invandrare extra hårt, menar Ola Olsson utredare på länsarbetsnämnden.

Det är stora skillnader mellan länets kommuner när det gäller arbetslösheten bland unga invandrare. Jönköpings län har ju betydligt högre arbetslöshet i gruppen utlandsfödda mellan 19 och 29 år, men på höglandet har man klarat det bra. Här finns viserligen färre invandrare än i övriga länet, men väldigt många av dem har jobb.

Bäst är situationen i Habo och Mullsjö, men de fyra kommuner som har den högsta arbetslösheten i den här gruppen finns i den industritäta Gnosjöregionen. Just i Gnosjö så är runt 40 procent av de unga födda utomlands utan jobb, faktum är att varannan mellan 25 till 29 år saknar arbete i Gnosjö. I Gislaved, Värnamo och Vaggeryd ligger det mellan 25 och 40 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".