Belöning kan ha höst pyromangåta i Gnosjö

I dag onsdag startar rättegången mot den man och den kvinna som åtalats för flera mordbränder i Gnosjö. Döms pyromanerna av tingsrätten i Värnamo så väntar en belöning på 25 000 kronor till dom som ledde polisen på rätt spår.

Enligt polisen i Värnamo så var det tips från flera personer som blev avgörande i jakten på dom som två gånger satte eld på biljardhallen i Gnosjö.

Den första branden inträffade i december 2003. Då lyckades brandkåren släcka, men när mordbrännarna slog till på nytt i höstas, blev den anrika före detta fabriksbyggnaden i centrala Gnosjö helt förstörd. Trots stora ansträngningar och rykten om vem som låg bakom, så körde polisen fast i sina spaningar.

I det läget så utfäste fastighetsägaren, företagaren Arne Rydén en belöning på 25 000 kronor för tips som kunde leda fram till mordbrännarna. Och det gav resultat. I slutet av januari greps en 27-årig man och en 23-årig kvinna som misstänkta och i dag onsdag ställs dom inför tingsrätten i Värnamo.

Kvinnan nekar, men mannen har erkänt, inte bara dom båda bränderna i biljardhallen, utan också stöld och skadegörelse och försök till fler bränder i Gnosjö. Arne Rydén säjer till Nyheterna, att mordbränderna visserligen kostat honom mycket pengar som inte täcks av försäkringar, men han tänker ändå stå fast vid sitt löfte och betala ut belöningen - förutsatt att dom båda åtalade döms.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".