Fallegård: En passage utan rättigheter

5:55 min

Kanske har du gått eller kört längs Barnarpsgatan i Jönköping och fastnat vid den nya, märkliga övergången i en av korsningarna.

Där har kommunen nämligen plockat bort alla övergångsställen och ersatt dem med en stor fyrkant av kullerstenar, med vita symboler på.

Om du inte vet vilka trafikregler som gäller där är du långt ifrån ensam.

Man kan bli osäker på om man får gå över och vad de har för funktion, jämfört med vanliga övergångsställen. 

Nej det vet jag inte. 

De gående bör väl ha företräde, gäller det..?

P4 Jönköpings reporter Hannes Ewehag behövde bara stå några minuter i korsningen Barnarpsgatan/Brunnsgatan på Väster i Jönköping för att träffa på flera personer som var osäkra på vad den nya markeringen egentligen betyder. 

Under hösten har Jönköpings kommun plockat bort de traditionella övergångsställena och ersatt dem med en diagonal av vita, böljande markeringar.

– Grundtanken med en upphöjd korsning, som den här, är att det inte finns några rättigheter varken för gående eller för bilister. Här bygger det på ett samspel. Som bilist saktar du in lite, dels har du en upphöjning vilket gör att man är lite försiktig med bilen dels skapar det en liten otrygghet om vad det är som gäller. Därmed sänker man farten och söker förhoppningsvis kontakt med den gående och de gående gör samma sak, säger Henrik Fallegård som är trafiksäkerhetssamordnare på Jönköpings kommun.

Många vet inte hur det fungerar på de här platserna, har kommunen varit för dåliga på att informera?


– Både ja och nej. Kommunen kan alltid bli bättre på att informera och vi har en plan för hur vi ska göra detta. Det här blir vanligare, att man plockar bort vanliga övergångsställen och ersätter exempelvis med gångpassager och vi vet att det finns en kunskapsbrist hos många. 

Kommentera: Vad tycker du om att övergångsställen ersätts med sådana här passager?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista