Sex män misstänks i sexhandelshärvan

Inte mindre än sex män misstänks vara inblandade i den människohandel, där en 17-årig flicka från Kosovo tvingades till Sverige för att säljas som sexobjekt.

I morron görs en så kallad bevisupptagning inför tingsrätten i Borås med flickan och alla sex misstänkta på plats. Då visas videofilmade förhör, där 17-åringen berättar vad hon utsatts för och sedan får de misstänktas advokater ställa frågor till henne.

Den här ovanliga proceduren tar man till för att säkra bevisen inför den kommande rättegången. Flickan vill nämligen hem så snart som möjligt och hon kan inte tvingas kvar i Sverige.

Det är nu en månad sedan som 17-åringen mer eller mindre kidnappades i sin hemstad Pristina i Kosovo och fördes till Sverige. Sex män är nu misstänkta för brott i den här härvan.

Tre har häktats för människohandel för sexuella ändamål, så kallad trafficking, för att de sålt 17-åringen till olika män. Polisen har spårat två av kunderna som utnyttjat flickan på ett hotellrum i Tranemo och de riskerar straff för brott mot sexköpslagen.

Dessutom är, som vi berättat tidigare, en väletablerad företagare från Gislaved misstänkt. Det var när flickan var hos honom som hon lyckades ringa och slå larm till polisen. Gislavedsbon begärdes häktad, men försattes på fri fot av tingsrätten. Han förnekar all inblandning och att han utnyttjat flickan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".