Artillerigårdens skyddsrum under Armeémuseum. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brist på pengar kan göra skyddsrum obrukbara

1:57 min

Sveriges skyddsrum riskerar att förfalla. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap behöver få mer resurser för att hålla skyddsrummen i tillfredsställande skick.

I Sverige finns drygt 65 000 skyddsrum i dag. Att se till att de är brukbara om det skulle bli krig är kostsamt för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och nu är det precis att pengarna räcker till.

– Minskar det mer så har vi inte en marknad som vi kan hålla igång och en kompetensnivå som vi kan hålla i gång. Så på lång sikt - det är ju en långsiktig verksamhet - får man vara beredd att satsa mer, säger Björn Ekengren som är ansvarig för skyddsrumsverksamheten på MSB.

I källaren på låg- och mellanstadieskolan Oxahagsskolan i Jönköpings kommun låser fastighetsskötaren Stefan Brunell upp dörren till ett av Sveriges många skyddsrum.

I skyddsrummet som Ekot besöker ser det mest ut som ett stort tomt förråd förutom de stora ventilerna som finns på väggarna.

Att se till att det finns företag som kan tillverka reservdelar till exempelvis tryckvågsventilerna som sitter i alla skyddsrum är en utmaning.

– Utvecklingskostnaderna för en sådan här specialkomponent är ofta väldigt stora och då kan man inte ta den med de små volymer som vi har i dag. Då går vi in med det beloppet istället, säger Björn Ekengren.

Av landets drygt 65 000 skyddsrum inspekteras cirka 1 500 varje år. Det gör att ett skyddsrum kontrolleras ungefär var tionde år. Under en femårsperiod tror Björn Ekengren på MSB att myndigheten klarar av sitt uppdrag med dagens resurser. Men skjuts det inte till mer pengar i framtiden blir det problem.

– Ja, de förfaller och då inträffar det farliga att vi kan inte gå i god för skyddsförmågan. Det kan rent av bli farliga anläggningar om det är skador i dem, säger Björn Ekengren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista