Stefan Gustafsson, kristdemokratiskt kommunalråd i Sävsjö. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio

Kritik mot Migrationsverket: Djupt inhumant hantera barn på det viset

1:33 min

Sävsjö kommun har i all hast tecknat ett avtal med Migrationsverket om att ta emot åtta ensamkommande flyktingbarn under året.

Beslutet togs av kommunstyrelsens ordförande, kristdemokraten Stefan Gustafsson, själv och har i efterhand godkänts av kommunstyrelsen.

Anledningen till det hastiga avtalet är att Migrationsverket enligt en ny lag kan anvisa barn till vilken kommun som helst. Sävsjö kommuns avtal är att sätt att få kontroll över mottagningen erkänner Stefan Gustafsson.

– Så kan man uttrycka det, det är också ett sätt för oss att ta emot de här barnen på ett sjysst sätt, säger Stefan Gustafsson.

Han berättar att man på detta vis vill undvika situationer likt den i fredags, då trettonåriga pojkar dök upp i kommunen för boende. 

– Jag kände inte att det var tillfredsställande att hantera unga människor på det sättet, det gör ont långt ner i hjärteroten.  Vi måste sköta det här riktigt proffsigt och snyggt, då vill vi ha ett avtal och ta emot de här med förberedelse och ordning. Därför kände jag att jag måste ta det här beslutet, säger Gustafsson.

Vad tycker du om att Migrationsverket bara placerar ut barn?

– Jag är mycket kritisk till det. Jag tycker det är djupt inhumant att hantera barn på det sättet. Det är en dålig signal mot kommunerna, verkligen storebrorsfasoner, att ge dekret om att man nu måste ta emot när de skickar på en, utan föregående dialog. Så går det inte till när man samarbetar. 

Tror du andra kommuner kommer göra likadant?

– Jag är helt övertygad om att alla kommuner kommer teckna avtal med Migrationsverket, inget annat är möjligt när verket beter sig på det sättet.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista