Daniel Qvarnström, NTF. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
Trafik

NTF: Samverkan bakom rekordfå dödsolyckor

Qvarnström: Oerhört glädjande utveckling
1:49 min

Aldrig har så få omkommit i Jönköpings län som 2013.

Det visar siffror som P4 Jönköping har fått ta del av från trafiksäkerhetsorganisationen NTF.

– Det är en oerhört glädjande utveckling, säger Daniel Qvarnström som är verksamhetsansvarig på NTF i Jönköping.

2013 var ett bra trafikår i hela Sverige, även om det fortfarande dör en hel del personer i trafiken blir det allt färre. 264 personer dog i trafikolyckor i Sverige förra året, men i Jönköpings län var det bara fyra dödsfall - en rekordlåg siffra.

De senaste åren har det annars varit ett tiotal som omkommit i olyckor på länets vägar. Sedan 2006 har flera myndigheter i Jönköpings län samverkat tillsammans med NTF för att öka trafiksäkerheten och Daniel Qvarnström menar att det är det här samarbetet som vi nu ser resultatet av.

Vi har polisen, vi har landstinget, kommunerna och Trafikverket. Vi samarbetar på ett framgångsrikt sätt. Sedan ska även bilindustrin ha en eloge eftersom de bygger säkrare bilar. Väghållare ska ha sitt, med 2+1-vägar och allt som tillkommer.

2013 använde 97 procent av länets biltrafikanter bilbälte, enligt NTF:s undersökning. Det gör Jönköpings län till näst bäst i landet och detta tros också vara en stor orsak till att så få omkom i trafiken i Jönköpings län förra året.

– Det är ju en av de viktigaste säkerhetsutrustningarna man har i en bil och använder man säkerhetsbältet i en kollision så sitter man ju oftast kvar i fordonet och det räddar liv. Det är en stor anledning till att olycksstatistiken ser ut som den gör här i Jönköpings län, att vi har så pass hög bältesanvändning.

När det gäller antalet svårt skadade i trafiken är siffrorna för 2013 ej säkerställda, men trenden är tydlig:

2007: 113 2013: 77 (prel)

Antalet lindrigt skadade:

2008: 669 2013: 352 (prel)

Antalet trafikolyckor:

2008: 778 2013: 434 (prel)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".