Mats Valsten (V). Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.

Välfärden i fokus för Vänsterpartiet

1:38 min

Vinster i välfärden kommer bli den stora frågan när Vänsterpartiet har kongress i Stockholm i helgen.

Det säger Mats Valsten från Gislaved, som är distriksordförande och ombud för Vänsterpartiet i Jönköpings län. Stödet att förbjuda vinster i välfärden är stort inom partiet och Mats Valsten tror att frågan är en valvinnarfråga.

Vänsterpartisterna har vind i seglen, det påstår de själva i alla fall och de får också ett visst stöd för det i de senaste opinionsundersökningarna.

Orsaken till framgången ska vara frågan om vinster i välfärden. Vänsterpartiet är det enda parti som tydligt sagt nej till vinster i välfärden och Mats Valsten påstår att det har lockat många nya sympatisörer.

Men samtidigt är han orolig för att Vänsterpartiet kan komma att framstå som ett en-fråge-parti.

Vänsterpartisterna från Jönköpings län har skrivit flera motioner. Bland annat att vill man ha tillbaka de två semsterdagar som försvann i samband med krisuppgörelsen under 90-talet, man vill minska vinstmöjligheterna för gruvbolag och man vill lämna EU.

Det handlar om gruvbrytningen och att rädda Vättern från att förgiftas på grund av den. Det handlar om en mer utvecklad EU-kritik än vad Vänsterparitet har centralt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista