Johan Björck, verksamhetschef för Psykiatriska kliniken i Jönköping. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio

Fortsatta arbetsmiljöproblem på öppenpsyk på Ryhov

1:41 min

Trots åtgärder under flera års tid, fortsätter arbetsmiljöproblemen vid den psykiatriska öppenvården i Jönköping. Det konstaterar Arbetsmiljöverket i en ny kritisk rapport.

Problemen med dålig arbetsmiljö fortsätter på den psykiatriska öppenvården i Jönköping. Verksamhetschefen tror att det handlar om att trycket på öppenpsykvården har ökat kraftigt.

– Öppenpsykiatrin är hårt pressad och har antalet remisser har ökat jämfört med 2012, säger verksamhetschef Johan Björck.

Redan 2011 gjorde arbetsmiljöverket en inspektion och konstaterade en rad brister som underbemanning, otydligt uppdrag och personalkonflikter vid öppenpsykvårdens tre mottagningar i Jönköpings kommun och i mars förra året kunde vi berätta om en intern rapport som visade på stora interna stridigheter på en mottagning där personer sjukskrivit sig efter anklagelser om mobbing, jäv och kränkningar.

Åtgärder har satts in och en konsult har varit inkopplad i 2,5 års tid från och till.

– Statusen idag är att vi inte har några eskalerande konflikter i gruppen, säger Johan Björck.

Men nu visar alltså ännu en rapport från Arbetsmiljöverket att landstinget inte lyckats lösa alla problem. 6 november gjorde inspektionen ett besök och skriver nu i sin rapport att problemen kvarstår trots insatserna. Risken att anställda ska drabbas av ohälsa är fortsatt hög.

Verksamhetschef Johan Björck menar att de eskalerande personalkonflikterna inte längre pågår och många åtgärder har satts in. Men eftersom antalet patienter som vårdcentraler skickar ökat med 36 procent förra året, så har det återigen förvärrat situationen.

– Visst är jag bekymrad över situationen, och framförallt så är vi bekymrade över våra patienter. Vi har ju en budget vi ska hålla oss inom, och där har det inte funnits tillräckligt med pengar, säger Johan Björck.

Nya åtgärder har nu satts in, framförallt handlar det om fler anställda.

– Vår största åtgärd är att vi anställer tre nya tjänster, samt att vi har lyckats rekrytera på läkarsidan, säger Johan Björck verksamhetschef.

Reporter
Peter Jernberg
peter.jernberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista