SVT-journalisten Johannes Tolf ska rapportera från Syrien.

Jönköpings-journalist ska rapportera från Mellanöstern

4:58 min

I februari börjar SVT-journalisten Johannes Tolf från Jönköping sin tjänst som fotograf för SVT i Mellanöstern och Nordafrika. Bland bevakningsområdena finns Syrien - ett farligt land för just journalister. Från Syrien släpptes precis två svenska journalister efter att ha varit kidnappade i över 40 dagar.

Syrien är listat som ett av världens farligaste länder för journalister, trots det ser Johannes Tolf fram mot uppdraget.

–Jag har fått en liten utbildning men den är inte jätteomfattande och att vara kidnappad under en övning är inte samma sak som att vara kidnappad på riktigt, säger Johannes Tolf.

Han känner sig inte avskräckt av läget i landet men betonar att visst tänker man till lite extra på säkerheten när man ska rapportera. Men hur förbereder en sig för en eventuellt kidnappning?

– I mångt och mycket så är det psykiskt, det handlar om hur man ska tänka och agera, säger Johannes Tolf.

– Jag har gått försvarets kurs för journalister och jag har arbetat som militär i Afghanistan.

Allt är dock inte bara mörker och fara, det finns mycket han ser fram emot inför det nya uppdraget.

Jag ser fram mot att rapportera från viktiga händelser som når ut i världen och att möta personer med  så olika bakgrunder, säger Johannes Tolf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista