Eva Kumlin som är vd för Svensk Form ser en klar förändring i hur vi möblerar därhemma efter den nya smarta tekniken. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
Möbelriksdagen

Möbeltrender följer tekniken

Eva Kumlin: Framsynta företag förutser framtidens behov
6:15 min

I takt med att musik- och filmtjänster som Spotify och Netflix används allt flitigare , påverkas också vår möblering hemma. Det bekräftas på Möbelriksdagen i Skillingaryd där över 300 av landets mest kunniga personer inom möbeltillverkning nu samlas.

CD-ställen och hyllor fulla av böcker och filmer är på väg bort helt, och på återvinningsstationer och second hand-butiker trängs TV-bänkar och stereomöbler.

– Det är många stora förändringar på gång just nu. Inom 15 år är vi alla uppkopplade över hela världen. Är man ett framsynt företag måste man titta på framtidens behov och det ligger i designens natur att kunna förutse våra behov innan vi själva ens vet om att vi har dem, säger Eva Kumlin som är vd för Svensk Form som deltar i Möbelriksdagen.

Är möbelindustrin i framkant menar du?

– Ja, jag tycker att det finns många duktiga svenska möbelproducenter. Men vi måste bli bättre på att samarbeta med varandra tidigt i processerna.

Tekniken idag blir mindre i storlek. Tunnare och smalare - hur påverkar det vår möblering?

– Det påverkar helt klart. Våra hem har genomgått förändringar och våra livsmönster i hemmen påverkas. Tidigare satt alla framför tv:n i hemmet tillsammans och alla svarade i telefonen. Nu går vi till att alla vill ha var sitt rum och inte en så öppen planlösning.

Hur har din möblering förändrats genom åren? Kommentera gärna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".