Smittskyddsläkare Peter Iveroth. Arkivbild: Hanna Nilsson/Sveriges Radio
P4 Eftermiddag

Mindre risk för aggressiv bakterie i Jönköpings län

Smittskyddsläkare: Mönsterlän, men den finns i vår miljö
4:24 min

Två patienter i Växjö har dött i det första svenska utbrottet av en väldigt aggressiv bakterie. Men risken att smittas är mindre om du bor i Jönköpings län.

Det är Clostridium Difficile typ 027, en aggressiv tarmbakterie, som skördade två offer på sjukhuset i Växjö. Men risken för att drabbas i vårt län är mindre, för landstinget framhålls som ett mönsterlandsting för de städrutiner som infördes för två år sedan.

– Vi hade stora bekymmer för två år sedan och då införde vi nya rutiner. Vi har mer än halverat antalet nyinsjuknade av bakterien, säger Peter Iveroth som är smittskyddsläkare i länet.

Ni städar med klorin - är det det enda som biter på bakterien?

– Ja, det är ett av de få medel som biter på de sporerna. Vi städade igenom hela Höglandssjukhuset med klorin för två år sedan och infört samma rutiner med medlet för varje Clostridium-patient.

Det gör ni löpande?

– Ja, vi har lagt extra krut på städningen med mer städpersonal alla dagar i veckan på sjukhusen. Det behöver städas dagligen kring en sådan patient.

Men ni är ändå inte helt fritt från bakterien?

– Nej, det är en svårbemästrad bakterie och den dyker upp när vi behandlar med antibiotika. Den finns i vår miljö, men vi vill absolut inte att den ska spridas på sjukhuset.

Om jag kommer in med en svår sjukdom och får den här tarmbakterien, kan jag bli dödssjuk då trots tidiga åtgärder?

– Ja. Men kommer vi in med behandling i god tid minskar risken, men risken finns ändå där.

Är det en allvarlig risk?

– Ja, det är en svår infektion. De vanligaste symptomen är diarré, men det är mer ovanligt med de svåra tillstånden där tjocktarmen helt äts upp nästan.

Hur många drabbas varje år?

– I vårt län hade vi över 20-talet i månaden på Höglandssjukhuset för två år sedan, nu ligger vi på omkring 4-5 på varje sjukhus i månaden.

Om alla tar efter era rutiner kan man få bort bakterien helt då till slut?

– Nej, vi får nog aldrig bort den helt, men vi kan definitivt få ner den. Vi fick ner den med 50 procent sist och vi kan få ner den ännu mer med klok antibiotikabehandling, avslutar Peter Iveroth.

Är du orolig över att drabbas av bakterien? Kommentera gärna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".