Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Arkivbild: David Westh/Sveriges Radio
Landstinget

Sjukhus kan tappa verksamheter

Landstingsdirektör: Går att minska kostnader och ha bra vård
2:05 min

Viss vård som i dag finns på länets alla tre sjukhus kan framöver komma att koncentreras till ett eller två. Orsaken är besparingskrav och följden blir längre resor för patienterna.

Det visar den första blixtutredningen som gjorts av sjukhusens mångmiljonunderskott under förra året och som blev klar den här veckan. Det finns tecken på att vården i länet kostar för mycket, enligt landstingsdirektör Agneta Jansmyr som lett utredningen.

– Inom delar av verksamheten ligger vi högt i kostnad jämfört med andra landsting. Vi måste fundera på om det finns saker vi kan göra på ett eller två sjukhus istället för på alla tre, säger hon.

Jönköpings läns landsting har länge ansetts vara ekonomiskt stabilt jämfört med andra landsting, men risken är att den bilden nu ändras om ingenting görs. Efter larmrapporten från förra året där nu samtliga tre sjukhus i länet går med minus begärde politikerna en blixtutredning som blev klar den här veckan.

Den visar att sjukvården i länet borde vara 280 miljoner kronor billigare om man ser till hur sjuka vi är i länet. Samtidigt ligger landstinget ofta bra i olika kvalitetsjämförelser och frågan blir då förstås om inte bra vård automatiskt också kostar mer?

– De landsting som ligger högt i Öppna Jämförelser med goda resultat har ofta snarare lite lägre kostnader. Det är fullt möjligt att arbeta med att minska kostnader och ändå ha en väldigt bra vård, säger Agneta Jansmyr.

Att spara in 280 miljoner på sjukhusen där många anställda redan i dag upplever en pressad situation är förstås en utmaning för landstingsdirektör Agneta Jansmyr.

Så vad finns för alternativ? Landstingsledningen pratar ofta om att all vård inte kan finnas på alla länets tre sjukhus i Värnamo, Eksjö och Jönköping. Vi går mot en utveckling där man koncentrerar olika delar till ett sjukhus för att spara pengar men också öka spetskompetensen.

Nackdelen blir att patienterna får åka längre. Agneta Jansmyr talar också om att arbeta förebyggande och få ner kostsamma infektioner och liggsår på sjukhusen, men också få ner medicinkostnaderna.

– Det kan ju vara så att man kan använda resurserna mer effektivt om man blir lite mer specialiserad.

Den första krisutredningen visar att det är vården vid länets sjukhus som kostar mest jämfört med andra landsting och nu ska man göra en unik djupanalys av vart pengarna egentligen tar vägen. Första delen ska vara klar redan i slutet av månaden.

– Vi kommer att ta ett steg längre som vi inte gjort förut genom att titta mer på område för område. Till exempel kirurgi och medicin och jämföra det med andra landsting.

Hur oroliga ska anställda på sjukhusen vara för besparingar?

– Jag tror att vi alla behöver vara klara med att vi behöver minska våra kostnader, men det kommer inte att leda till några uppsägningar.

Kommentera gärna artikeln: Vilka verksamheter skulle kunna centraliseras? Vad innebär det för sjukhus om de tappar uppdrag? Och vad blir följden för patienterna?

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".