Över hälften av årets dagar fiskar Johan Klinberg. Foto:Magdalena Kovac/Sveriges Radio
P4 MORGON

Jorden runt - med sitt fiskespö

Johan Klingberg: Kan nästan bli pinsamt att prata
11 min

Kanske flygfiskar han mest, kanske flugfiskar han bäst. Johan Klingberg från Jönköping har i alla fall gjort film, släppt bok och guidat amerikaner i flugfiskevärlden.

Mellan 150 och 200 dagar om året är Johan Klingberg ute och flugfiskar. Turerna är ofta mellan två och tio timmar långa, så du kan ju själv räkna ut hur många timmar han lägger på sin stora passion.

Det blir mycket fiske i Sverige, eftersom Johan jobbar deltid som lärare i Värnamo. Men han är även ute i vida världen och jagar fisk.

- Jag är helt fascinerad av USA, säger Johan i P4 Morgon. Vi åker titt som tätt till Montana, Idaho och Colorado.

Han har varit flugfiskeguide i USA och England, men även spelat in över tio filmer och skrivit en bok om flugfisket.

- Min tanke var att göra en bok där alla kunde lära sig att binda flugor. Då gäller det att plocka upp de kunskaper man har som lärare och försöka plocka in det i utbildningen av flugbindare.

Varför binda själv när man kan köpa färdiga?

- Dels för att det är otroligt avkopplande att komma hem från jobbet, binda en fluga, ta en kopp te och lyssna på musik. Men också för att man har sina specialflugor som är för just den ån, eller sjön. Och det är inte alltid att de går att köpa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".