Jönköping

Många vill vara med i pappagrupper

1:48 min

Sedan flera år tillbaka finns grupper där bara pappor med sina barn träffas - och trycket på dessa grupper är stort.

På Öppna förskolan i Jönköpings kommun finns sedan ett par år tillbaka särskilda pappagrupper dit pappor kan komma med sina barn och tillsammans med barnen umgås med andra fäder.

Detta kan ha fler positiva effekter än en trevlig stund tillsammans. Till exempel att jämställdheten i hemmet blir bättre. Det tror i alla fall förskolechef Lena Söderberg.
– Vi har olika meningar om detta, vi som jobbar i verksamheten, men jag tycker att grupperna är viktiga - för papporna behöver sitt forum.

Grupperna för pappor startade för fem, sex år sedan i Jönköpings kommun och grupperna finns inte på alla ställen utan man bildar dem där behovet finns, säger Lena Söderberg. 

Att de är populära märks när P4 Jönköping besöker en av grupperna på Öppna förskolan på Väster i Jönköping där över 20 pappor har samlats med sina små barn och diskussionens vågor går höga i rummet.

Det blir lite andra typer av diskussioner än om det skulle vara mammor med i gruppen, säger pappan Carl-Johan Svärd, som är där med sin son Axel.
– Det är nog mer grabbiga diskussioner här, om vilken snickare man ska använda och vilken elfirma som är bäst och så där.

Behovet av pappagrupper behövs än så länge, menar förskolechef Lena Söderberg, men syftet är att i slutändan integrera till mixade grupper av både mammor och pappor.

Kommentera gärna artikeln: Tror du pappagrupper leder till jämställdhet i hemmet?