1 av 3
Mikael Andersén tycker att den nya lagen är bra. Foto: Simon Björling/Sveriges Radio
2 av 3
Irene Hansson är rädd att kraven på kassaregister skrämmer bort gamla knallar. Foto: Simon Björling/Sveriges Radio
3 av 3
Det var glest bland knallarna på Västra Torget denna lördag. Foto: Simon Björling/Sveriges Radio
Jönköping

Krav på kassaregister får ris och ros

1:38 min

Den nya lagen som gör att också torghandlare måste ha en kassa-apparat, och ge kvitton till sina kunder, trädde i kraft den första januari. Och på torget i Jönköping möts lagen av både ris och ros.

Lagen som kräver kassaregister också av torghandlare kom till för att stävja skattefusk. Men många har kritiserat lagen för att det blir för krångligt för knallarna. Men när torghandeln startat igen för året på Västra Torget i Jönköping har knallarna sett till att följa lagen, nästan alla har en kassaapparat, eller har beställt än.

Och knallen Mikael Andersén tycker att lagen är bra.
– Det underlättar ju när jag ska räkna kassan. Och kommer kunder och klagar kan jag kräva att de visar kvitto. Men det blir ju lite stressigare på våren när det är högsäsong och många kunder, säger han.

Tidigare har torg- och marknadshandlarna varit undantagna från lagen som säger att alla handlare måste ha ett kassaregister.

Kritik har riktats mot den nya lagen från torg- och marknadshandlarnas ekonomiska riksförening som menar att det finns risk att svenska företag kommer fly utomlands, eftersom utlandsregistrerade företag slipper kassaregister.

Det flesta knallarna på Västra torget i Jönköping som P4 Jönköping pratar med är positiva till den nya lagen.

Men Irene Hansson som säljer ost  är orolig för att många av de gamla knallarna kommer att försvinna.
– Det försvårar för oss, det tar tid och kunderna står och väntar. Och det blir högre kostnader så många gamla knallar kommer nog att försvinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista