1 av 3
Mörk och tomt i Rosenlunds Herrgård nu på morgonen. Foto: Maria Rymell/Sveriges Radio
2 av 3
Redan på lördagseftermiddagen så kunde Jönköpingsborna förstå att något var på gång, när de läste på en banderoll på Rådhusets tak. ”Elden är lös, ockupera mer”. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio.
3 av 3
Också den gamla brandstationen i Jönköping var föremål för en markering. Foto: Maria Rymell/Sveriges Radio
Jönköping

Kortvarig ockupation av Rosenlunds Herrgård

0:45 min

Under ett par timmar sent lördag kväll var Rosenlunds Herrgård i Jönköping ockuperad av ett 40-tal personer. Ockupationen var en protest mot att kommunen vill ta över makten över Kulturhuset, och började med en demonstration genom Jönköping.

Efter manifestationen tog sig ett 40-tal demonstranter in i Rosenlunds herrgård och ockuperade huset, men efter ett par timmar valde de frivilligt att lämna huset igen.

Polisen hade då tagit bort avspärrningarna eftersom läget var lugnt, och ingen har gripits under ockupationen.

– Vad jag förstår var det en protest mot kommunens planer att ändra i Kulturhusets verksamhet, säger Claes Ottosson, vakthavande befäl till P4 Jönköping på söndagsmorgonen.

Bakom ockupationen ligger en grupp som kallar sig Företthusi Centrum, och på  gruppens Facebook-sida skriver de att de inte har någon knytning till Kulturhusföreningen, utan är en fristående grupp bestående av Jönköpingsbor som "tröttnat sakernas tillstånd i vår stad".

På olika platser i stan satt också banderoller och lappar uppe med protestbudskap, bland annat på Rådhuset och på dörren till gamla brandstationen som ockuperades för 30 år sedan under betydligt mer dramatiska former. Den ockupationen ledde så småningom till att Kulturhuset på Tändsticksområdet skapades.

Tvisten mellan Jönköpings kommun och Kulturhusföreningen om det nuvarande kulturhuset, som P4 Jönköping tidigare berättat om, har pågått en längre tid.

Kommunen vill ha mer kontroll över vilka föreningar som hyr lokaler och vill undvika att odemokratiska föreningar verkar i kulturhuset.

Kulturhusföreningen å sin sida menar att kommunens uppsägning av avtalet kom för sent och att man har för avsikt att fortsätta driva sin verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista