Anna Mårtensson. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
Jönköping

Kritik mot ockupationen

1:04 min

Under ett par timmar sent igår kväll och i natt var Rosenlunds Herrgård ockuperad av en grupp människor i protest mot kommunens kulturpolitik. Och kommunalrådet Anna Mårtensson (FP) är kritisk till agerandet.

Vad tycker du om ockupationen av Rosenlunds Herrgård? Skriv en kommentar!

Vid 22-tiden igår gick en demonstration genom Jönköping, arrangerad av en grupp som kallar sig Aktionsgruppen Företthusi Centrum. Efter demonstrationen tog sig en grupp på runt 40 personer in i Rosenlunds Herrgård, ett hus som sedan länge står tomt, och som ägs av kommunen.

Motivet till aktionen ska vara att protestera mot den förändring av Jönköping som politikerna håller på att genomföra. "De vill reducera staden till en plats för lyxkonsumtion och kulturellt utarmade skrytbyggen, vi vill att staden ska vara en levande plats som tillgodoser sina invånares behov och begär" skriver gruppen på sin sida på facebook.

De säger sig inte ha någon knytning till Kulturhusföreningen, som kommunen vill ha bort från Kulturhuset på Tändsticksområdet, utan bestå av Jönköpingsbor "som tröttnat på sakernas tillstånd i vår stad".

Just igår var ändå det datum när kommunen hade för avsikt att ta över Kulturhusets lokaler, men föreningen menar att kontraktet gäller för hela 2014, och fortsätter sin verksamhet. Tvisten ska avgöras av Jönköpings tingsrätt som inte tagit något beslut än.

Och kommunalrådet Anna Mårtensson (FP) är kritisk till både demonstrationen och ockupationen, som var över efter ett par timmar.
– Det är aldrig rätt att begå brott för att få igenom sin vilja, och vad jag förstår fanns det inget tillstånd till demonstrationen och ockupationen var olaga intrång, säger hon.

Har man ingen rätt att visa sitt missnöje?

– Det har man förstås, men då finns det demokratiska verktyg, och det har ju Kulturhusföreningen och kommunen gjort.

Polisen har upprättat anmälningar om brott mot ordningslagen och olaga intrång.
– Nu får polisen utreda om det begåtts några brott, säger Anna Mårtensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista