Landstingets personaldirektör Anders Liif. Foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio
Sjukvård

Notan för hyrläkare: Över 100 miljoner

2:03 min

Trots en lång rad insatser så har kostnaden för hyrläkare slagit nya rekord under 2013. Det visar färska siffror från landstinget. 

Är hyrläkarna frälsarna som räddar vården, eller är de ett kostsamt hot mot både patienter och arbetsmiljö?

Meningarna går isär, men klart är att landstinget för knappt ett år sedan sjösatte ett åtgärdspaket för att få ned kostnaderna för hyrläkare som tas in när man inte lyckas hitta läkare att fastanställa.

Trots detta har alltså kostnaderna ökat från 98 miljoner under 2012 till att för första gången spränga 100 miljonerkronorsvallen enligt preliminära siffror för 2013.
– Det som ändå är en signal åt rätt håll är att kostnaderna ökar inte dramatiskt för 2013 utan snarare planar ut. Men nu handlar det om att de ska vända och minska, säger Anders Liif.

Det här är inte bara en dyrare lösning för landstinget. Det försämrar också arbetsmiljön med ständiga personalbyten, försvårar utbildning och kompetensfrågor men kanske framför allt äventyrar det patientsäkerheten när patienterna ideligen får nya läkare, menar personaldirektör Anders Liif.
– Blir man för beroende av den här typen av bemanningslösningar så menar vi att det kan äventyra patientsäkerheten, säger Anders Liif.

Landstinget har målet att halvera kostnaden för hyrläkare i år jämfört med 2011. Det motsvarar en nedskärning med 40 miljoner och det verkar som om inte ens landstingsledningen tror det blir möjligt eftersom det är fortsatt svårt att hitta läkare till främst vårdcentraler och psykiatrin.
– Jag tror att det kan bli svårt men vi jobbar aktivt för att försöka nå målet, säger Anders Liif.

Jönköpings läns landsting är inte det enda landstinget där kostnaderna ökar, så här ser det ut över i stort sett hela landet, visar en kartläggning som Sveriges Radio har gjort.

Och på Sveriges kommuner och landsting, SKL, tror man det här kan ta tid att få ner kostnaderna.
– Min förhoppning är att det under 2014 och 2016 ändå ska vara en rimlig kostnad och en bra kontinuitet och patientsäkerhet, säger Agneta Jähnk som är chef för arbetsgivarfrågor på SKL.

Vad är vi på för nivå då?
– En halvering tror jag.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sverigesradio.se

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista