P4 Morgon

Han ska se till att OS-isen är perfekt

9:10 min

Är curlingisen i Sotji inte på topp? Då är det Leif Öhman från Jönköping som får ta på sig ansvaret. Öhman är nämligen ytterst ansvarig för curlingarenan under OS.

Under drygt fyra år har det planerats och byggts, och nu återstår det bara veckor innan OS i Sotji drar igång. Därför börjar det bli nervöst för Leif Öhman. Jönköpingsbon är nämligen teknisk delegat för curlingen under OS.

– Grunduppgiften är att se till att curlingtävlingarna får en kvalitet som det krävs av tävlingen under OS, alltså det bästa som går att få, berättar Öhman i P4 Morgon. Alla förväntar sig det. Så vi får inte missa i några hörn.

Öhman har varit involverad i tävlingskvaliteten sedan curling blev en OS-gren (Nagano 1998) och har jobbat med många olika personer och kulturer. Och varje gång är en ny erfarenhet. OS-arenan i Sotji skulle varit färdigbyggd i september 2012, men väntar fortfarande på att de sista detaljerna ska bli klara.

– Vi är så ordningsamma i det här landet, så det är inte klokt. Om man frågar "den här avfuktningsanläggningen ni har byggt, är den klar så vi kan besiktiga den?" så svarar vi "jajemensan". Då åker man dit och besiktigar den, för då är den klar. Men när jag kontaktade dem och frågade: "den här avfuktningsanläggningen ni har byggt, är den klar så vi kan besiktiga den?" så svarar de "jajamensan, kom hit du". Men så kommer man dit och så är den inte klar. Då är det bara att vända och åka hem, för det går inte att besiktiga den. Det har kanske hänt fyra eller fem gånger, att olika delar som man säger är klara inte är klara när jag kommer dit. Och det är ganska frustrerande.

Det återstår att se om det är klart när OS väl drar igång. Det ser i alla fall ut så.
– Jag vet att det kommer bli bra, avslutar Leif.