1 av 2
Grön laser kan ge allvarliga ögonskador. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix.
2 av 2
Radiopolisen Ingemar Eriksson. Arkivbild: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
P4 Förmiddag

Nu kan laserpekare ge fängelse

4:04 min

Att olika yrkesgrupper blir bländade av någon med laserpekare har blivit allt vanligare. För att få bukt med problemet så har lagen skärpts.

Radiopolisen Ingemar Eriksson medverkar regelbundet i P4 Jönköping och pratar om aktuella frågor. I dag handlade det bland annat om nya lagar som trädde i kraft vid årsskiftet. En lag som skärpts är den om laserpekare.
– Vi har tidigare varnat och berättat att det varit problem med det ibland i trafiken och att till exempel polisen mötts av grön laser och att de och andra riskerat att skadas.

Förutom poliser så har piloter och yrkeschaufförer bländats i arbetet och den som bländas från nära håll riskerar att drabbas av bestående synskador.

Laserpekarna köps utomlands eller på nätet och den som lyser med dem skickar iväg en grönt punkt som det är svårt att se var den kommer ifrån.
– Jag såg själv en grön punkt tio meter framför mig när jag gick mellan jobbet och bostaden, jag försökte se från vilken lägenhet den kom - men inte en chans.

Sedan 1 januari 2013 har reglerna förtydligats.
– Starkare laserpekare får bara användas av professionella - det krävs 
tillstånd för att importera, tillverka, sälja och inneha - tillstånd får man från strålsäkerhetsmyndigheten, berättar Ingemar Eriksson.

För den som bryter mot reglerna kan böter böter eller fängelse i upp till två år vänta.
– Vi hoppas att förbudet underlättar för rättsväsendet att ingripa när starka laserpekare används på ett felaktigt sätt. Förbudet försvårar också för dem som vill föra in laserpekare till Sverige från utlandet, säger Pernilla Sopher, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten på myndighetens hemsida.

Har man en stark laserpekare utan att ha tillstånd måste man göra sig av med den före 1 mars. Det går att lämna den till en återvinningscentral.

Fotnot: Med stark laserpekare menas batteridrivna laserpekare i laserklass 3R, 3B och 4. Vanligtvis innebär det laserpekare som är starkare än 1 milliwatt (mW). (Källa: stralsakerhetsmyndigheten.se)

Hasse Pettersson
hasse.pettersson@sverigesradio.se

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista