Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
Värnamo

Sjukhuspersonal granskas efter dödsfall

En kvinna som var med om en skateboardolycka avled efter att Värnamo sjukhus begått flera misstag. Nu ska den inblandade personalen granskas i detalj.

Kvinnan kom till akuten i Värnamo efter att ha blivit påkörd av en pojke på skateboard sommaren 2012 och skadat huvudet så allvarligt att hon både fick en skallfraktur och blödningar.

Men misstagen på sjukhuset radades alltså upp. Kvinnan vårdades på en vanlig vårdavdelning i Värnamo istället för intensiven eller neurokirurgen i Linköping. Hon kontrollerades bara häften så ofta som ordinerat och fick både fel medicin och fel dos. En stressad sjuksköterska gav till exempel blodförtunnande läkemedel trots att patienten hade blödningar i huvudet.

Fyra dagar senare dog kvinnan. Värnamo sjukhus har vidtagit åtgärder för att misstagen inte ska återupprepas. Bland annat har personalen som delar medicin gula västar på sig för att inte andra ska störa och stressa dem. Men Inspektionen för vård och omsorg, IVO, bedömer händelserna så allvarliga att både verksamheten och den ansvariga personalen ska granskas ytterligare.

Vi har ju tidigare berättat att kvinnan skulle överlevt olyckan om inte misstagen skett på sjukhuset; det var därför som pojken som körde på henne inte dömdes för att ha vållat hennes död utan bara skadorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".