1 av 2
Rosenlunds Herrgård morgonen efter ockupationen. Arkivbild: Maria Rymell/Sveriges Radio
2 av 2
Sebastian Dahlander. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
Jönköping

Föreningsmedlemmar kritiska mot ockupationen

5:06 min

Medlemmar i spelföreningen Gob fanns bland de som visade upp verksamhet på Kulturhuset i helgen. Nu är de kritiska till att ockupationen av Rosenlunds Herrgård skedde samma dag och stal uppmärksamhet.

I lördags var det ju dagen D för det så omdiskuterade Kulturhuset i Jönköping - dagen då kommunen hade för avsikt att ta över Kulturhusets lokaler från Kulturhusföreningen.

Men så blev det inte. För det pågår ju en rättslig tvist som ska avgöras av Jönköpings tingsrätt, som inte tagit något beslut än. Så i lördags hölls istället Kulturhusets dag med en massa aktiviteter.

Men samma kväll som den här dagen D så passade ett 40-tal personer på att ockupera Rosenlunds Herrgård i Jönköping. Det var ett par timmar i protest mot kommunens kulturpolitik; en aktion som många kopplar samman med just Kulturhuset, även om den ska ha genomförts av en fristående grupp.

Och det är inte bara kommunalråden som är kritiska till ockupationen - även Peter Alsén, medlem i spelföreningen Gob, är kritisk till att aktionen genomfördes just i lördags.
– Jag tycker det är trist när vi har en hel fantastisk dag på lördagen på Kulturhuset, och av alla dagar att ockupera ett hus så tyckte jag att det var fel dag, för det tog uppmärksamheten från oss och vi dras in allihopa även om vi inte var delaktiga.

Hur slår det mot er?
– Ja, jag är ju inte aktiv i kulturhusföreningen utan i föreningen Gob och jag vet att vi var flera här igår som var upprörda över att det tidningarna tar upp inte är vår verksamhet som vi visat upp utan en ockupation.

Sebastian Dahlander är ledamot i Föreningen Kulturhuset i Jönköping och säger att det inte var den föreningen som ockuperade Rosenlunds Herrgård.
– De skriver att de stöder Kulturhuset och det är ju trevligt att vi får stöd.

Är den här sortens aktioner dåliga för förenings arbete för att få vara kvar?
– Det som är dåligt för Kulturhuset är att kommunen fortfarande inte har en plan för vad de vill göra för huset och det är det jag tror många har reagerat på och jag tror det kommer bli en hårdnande konflikt framöver.

Kommentera gärna artikeln: Vad ger ockupationen av herrgården för effekt enligt dig?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista