Thomas Wallander, brandman, och Maria Larsson (KD), barn- och äldreminister. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
P4 Eftermiddag

Över 500 är beredda att möta unga som mår dåligt

4:04 min

Under det senaste året har över 500 personer i Jönköpings län utbildats i första hjälpen för unga som mår så dåligt att de funderar på att ta sitt liv.

Brandmannen Thomas Wallander som varit med och utbildat säger att man kan jämföra metoden med sjukvårdens hjärt-lung-räddning.
– Behovet är enormt, det är många som behöver få det här redskapet och det är bara att gå efter det sedan så blir det enkelt att möta en person i kris.

Jönköpings län är ett av två pilotlän som under förra året utbildat så kallade Första hjälpare som får gripa in när unga med psykisk ohälsa behöver akut hjälp.

I den här pilotutbildningen får deltagarna att lära sig bedöma hur akut läget i grund och botten för ungdomar i kris. I de svåraste fallen handlar det om att stanna hos personen och ringa 112. I mindre svåra situationer handlar det om att lyssna. Det handlar om att skapa kontakt och kunna erbjuda hjälp.

– Det viktigaste är att våga; våga ta kontakt, våga ställa frågan "funderar du på att ta ditt liv?", förklarar Thomas Wallander som arbetar på räddningstjänsten i Vetlanda.

I den fortsatta kontakten handlar det om att uppmuntra ungdomen att söka hjälp. Sist men inte minst handlar det om att vara ett stöd - visa att man finns där när de behöver hjälp.

De som gått utbildningen är många skolsköterskor, socionomer, kuratorer, vaktmästare och ungdomsledare bland annat. Utbildningen sker på initiativ av regeringen från när Maria Larsson (KD) från Gnosjö var folkhälsominister och hon har glatt sig åt projektet.
– Att den där visionen som jag hade, att det ska finnas en motsvarande ABC-utbildning när det gäller psykisk ohälsa - den är igång nu.

Arbetet genomförs i samarbete med Karolinska Institutet som tagit fram utbildningsmaterial.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista