Jönköping energis fjärrvärmeförsäljning minskade med 25 procent, konstaterar bolagets Malin Classon. Foto: Dan Segerson / Sveriges Radio

Fastighetsägare sparar miljoner på den milda vintern

1:43 min

Den milda vintern sparar stora pengar åt fastighetsägare i länet. Framför allt handlar det om minskade kostnader för fjärrvärme.

Finnvedsbostäder i Värnamo räknar med att spara uppåt en miljon kronor, berättar Mikael Nordholm som är vd för bolaget.

- Det vi kan ana oss till är att vi får en lägre energinota för helåret med fem, sex, sju procent lägre. det skulle kunna handla om en miljon kronor, säger Mikael Nordholm.

Jämfört med de senaste årens kalla vintrar så går det åt betydligt mindre med, fjärrvärme, pellets, el eller olja. Det handlar om tusenlappar för den enskilda villaägaren och kanske miljoner för de stora fastighetsbolagen.

För energibolagen så är situationen den omvända. Jönköping Energi, till exempel, sålde 25 procent mindre fjärrvärme och 15 procent mindre el nu i december jämfört med december 2012.

Men även energibolagen sparar en del pengar på den milda vintern, berättar Malin Classon, tillförordnad affärsområdeschef för värme och kraft på Jönköping Energi.

- En mild vinter gör att vi inte behöver producera lika mycket energi och använda lika mycket bränsle, säger Malin Classon.

Trycker det ned priserna?

- Nej, men kunderna har inte samma värmebehov i sina fastigheter.

I Värnamo kommer Finnvedsbostäders besparing att användas till service och underhåll istället.

- Ja, vi byter tak på vårt bestånd på Vråen, säger Mikael Nordholm.

Ska ni inte sänka hyrorna istället?

- Nej, det här får man se som en variation. Ibland går det plus, ibland går det minus, säger Mikael Nordholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista