Paulina Lallerman på HSO i Jönköping, en av dem som leder protesten. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.

Funktionshindrade i protest mot skandalkonsult

Paulina Lallerman "Det känns nästan pinsamt"
2:36 min

Handikapporganisationen HSO protesterar nu kraftigt mot att Jönköpings kommun återigen använder sig av konsultföretaget KommunLex.

För en tid sedan avslöjade TV4:s Kalla Fakta hur företaget hjälper kommuner att minska stödinsatserna för bland annat handikappade genom LSS.

Vd:n smygfilmades när han uttryckte sig nedsättande om personer med funktionsnedsättning, menar Handikappföreningarnas samarbetsorgan, HSO, i Jönköping som i ett protestbrev till kommunen kräver att konsulten inte anlitas igen.

– Vi blir otroligt provocerande när man tar hit en person som har de värderingarna, säger Paulina Lallerman som är informationssekreterare och ombudsman hos HSO i Jönköpings kommun.

HSO planerar dessutom en protestaktion i stan på torsdag förmiddag.

– Vi hoppas få utbildningen inställd. Men får vi den inte stoppad kommer vi demonstrera och peka på människosynen som visas, säger Paulina Lallerman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".