Kometer och meteoriter med Clement i P4 Morgon. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio.
P4 Morgon

"Slår troligtvis ner på Mars"

9:51 min

Hur blir astronomiåret 2014? Enligt Clement Svensson, astronom och naturvetare, är det främst en händelse vi ska hålla utkik efter. Det kan nämligen smälla - ordentligt.

Blir 2014 året då jorden krossas av en komet? Eller blir det året då vi såg det där historiska stjärnfallet? Nja, det blir nog ett relativt lugnt år berättar astronomen och naturvetaren Clement Svensson, som har full koll på vad som försigår ute i rymden.

- Det är egentligen bara en stor sak i år och den drabbar inte oss. Den drabbar Mars, berättar astronomen Clement Svensson. Den 19 oktober kommer en komet som heter Sliding Spring som passerar väldig, väldigt nära planeten Mars. Troligtvis kan den faktiskt slå ner på Mars.

Det kan tyckas vara en skrämmande tanke, att en närliggande planet kan komma att träffas av en komet.

- Ett nedslag av en sådan komet, med en dimension 10-50 km, skulle vara förödande om den skulle träffa oss. Det visar ju att planeter riskerar att bli träffade.

Observationerna gör Clement främst hemmifrån Tånnö, där han byggt ett eget observatorie och stjärnkikare. Därifrån kan han fota skådespeleriet bortom molnen.

- Det spelar ingen roll om du sysslar med stjärnhimlen hela ditt liv. Du kan gå ut och ställa dig på en öppen plats när det är stjärnklart och bli precis lika förundrad varje gång du tittar upp. Det är inget du blir immun mot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista