Cecilia Grefve, socialdirektör i Jönköpings kommun,
Jönköping

Kritiserad konsult kommer trots protester

1:15 min

Socialchefen i Jönköpings kommun försvarar nu det hårt kritiserade beslutet att anlita konsultföretaget KommunLex.

Samtidigt som Handikappföreningarnas samarbetsorgan, HSO, protesterar kraftigt mot att Jönköpings kommun återigen använder sig av det kritiserade konsultföretaget KommunLex försvarar alltså socialchefen beslutet.
- Vi har värderat efter Kalla Faktas program om vi ska genomföra den här dagen och har beslutat att vi ska genomföra den, säger socialdirektör Cecilia Grefve.

För en tid sedan avslöjade ju TV4:s Kalla Fakta hur företaget hjälper kommuner att minska stödinsatserna för bland annat personer med funktionsnedsättning i syfte att skära ner på kostnaderna.

Vd:n smygfilmades när han uttryckte sig nedsättande om funktionsnedsatta och nu kräver HSO i Jönköping i ett protestbrev att kommunen inte anlitar konsulten igen. 

Men det kommer kommunen ändå att göra, säger socialchefen Cecilia Grefve.
- Vi har haft uppe det till diskussion i socialnämnden och också bjudit in hela socialnämnden till utbildningsdagen.

Hon poängterar att kommunen inte ställer sig bakom formuleringarna som KommunLex vd Jonas Reinholdsson använde sig av i Kalla Fakta.
- Vi har också en annan erfarenhet av honom som duktig och kunnig föreläsare.

Cecilia Grefve kan förstå att det kan upplevas provocerande för personer med funktionsnedsättning, men säger att kommunen ska kontakta respektive intresseföreningsordförande för att även få med dem på utbildningsdagen som är på torsdag - och som början var tänkt för handläggare inom funktionshinderomsorgen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista