Anne-Marie Almgard. Foto: Hasse Pettersson/Sveriges Radio
P4 Förmiddag

Hon har skapat möten mellan sjuka

Anne-Marie Almgard:
19 min

Under nästan två decennier anordnade hon återhämtningsveckor för cancerpatienter från hela Sverige. Nu hoppas Anne-Marie Almgard att någon annan tar över.

Anne-Marie Almgard är snart 75 år. Hon är pensionerad kurator från Nässjö som för tio år sedan flyttade till Jönköping.

Under 19 år arbetade hon ideellt med att anordna återhämtningsveckor för cancerpatienter från hela Sverige. Hon har slutat nu, men hoppas någon annan tar över.
– Jag vet hur betydelsefullt det är för en människa att få lite hjälp.

Det här är ju privata initiativ, man tänker att det skulle finnas i den vanliga sjukvården för alla - gör det inte det?
– Man pratar hela tiden om pengar och det är nog bra att ha, men hjälpen att träffa andra i samma situation som din egen överskuggar pengar.

Det berättade hon i P4 Förmiddag i dag, där hon var veckans hemliga gäst; programpunkten där programledaren Hasse Pettersson inte vet vem han ska få prata med under en halvtimmes tid förrän gästen står i dörren. Och i dag fick han höra om människor som möttes för första gången under en av Anne-Marie Almgards återhämtningsveckor.

– Från början så betraktar man varandra uppifrån och ner och tänker att jaså, hon har klarat sig, då ska jag också göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".