P4 Eftermiddag

Stipendier ska ge fler män i förskolan

4:37 min

Vilken förskola du än går in i så är chansen att träffa på en manlig förskollärare ganska liten, men det vill Skolverket ändra på, bland annat genom att dela ut ett stipendium.

Det är bara tre procent av de anställda inom den kommunala förskolan och fem procent inom den fristående förskolan som är män.

Men det vill Skolverket nu ändra på och därför ska de dela ut ett stipendium till en man inom förskolan som gjort bra ifrån sig.

En av de tio nominerade i hela landet är David Eiming som jobbar på Pingstliljans förskola i Tenhult.
– Han är snäll, bra på att pyssla och jag gillar att lyssna på honom, säger ett av barnen.

Om en vecka, den 21 januari, så utser Skolverkets jury vilka som får stipendier. Ett stipendium på 20 000 kr och två på 10 000 kr ges till de förskolor där de utvalda förebilderna arbetar.

Skolverket vill alltså lyfta fram manliga förebilder inom förskolan för att få fler män att söka sig till förskollärarutbildningen. Förskolechefer har uppmanats att nominera uppskattade män på sina förskolor och David Eiming är en av tio utvalda bland 121 nominerade.
– Det känns bra, det är alltid roligt att bli uppmärksammad för det man gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista