Arkivbild. Foto: Peter Olsson/SR
P4 Eftermiddag

Migrationsverket strider med Sävsjö om avtal om flyktingbarn

11 min

Sävsjö kommun och Migrationsverket ser olika på avtalet om att ta emot flyktingbarn. Känslorna har varit starka och i dag i P4 Jönköping blev det en hetsig diskussion.

Sävsjö kommun tog i förra veckan ett hastigt beslut att ta emot åtta ensamkommande flyktingbarn. Men kommunen gjorde det under press, för att få kontroll, som kommunalrådet sa, över mottagandet. Något som väckt Migrationsverkets ilska. I P4 Eftermiddag ledde det till en hetsig diskussion.

Från årsskiftet kan Migrationsverket placera ut ensamkommande flyktingbarn i vilken kommun som helst, ingen kan säga nej. Sävsjö kommun hade planer på att teckna att avtal om att ta emot åtta barn, men avtalet som går via länsstyrelsen var inte påskrivet.

Plötsligt kom då två barn till kommunen, och det fick kommunalrådet Stefan Gustafsson att ilskna till. Ett hänsynslöst agerande mot barnen, tyckte han, och beslutade på egen hand att kommunen på ett kontrollerat sätt skulle ta emot åtta barn, ett avtal som godkändes i efterhand av kommunstyrelsen.

Men på Migrationsverket ilsknade man till över det som man tyckte var spelad förvåning över att det placerades barn i kommunen.

– Jag är förvånad över att Stefan Gustafsson, kommunalrådet, säger att man inte har en aning om att barnen kunde komma. Då har kommunen inte gjort sin läxa. Lagen har varit känd sedan länge och kommunen har både brevledes fått veta förutsättningarna, och varit med på en stor konferens om gången och turerna, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket. 

– Det är inte sant att vi inte velat ta emot barnen. Vi har haft en dialog med länssturelsen och en muntlig överenskommelse, då tycker man att Migrationsverket kunde ha väntat lite, tills alla avtal var klara och underskrivna, säger Stefan Gustafsson.

 – Sävsjö kommun har tagit emot 150 flyktingar under 2012, och vi visar stor generositet. Länsstyrelsen och migrationsverket har uppenbarligen inte kommunicerat. Att de inte respekterat den överenskommelsen vi hade är upprörande. Vi vill ordna ett bra mottagande, säger Stefan Gustafsson.

– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta över de kommuner som precis som Sävsjö agerat under bilan och beslutat att teckna avtal nu, säger Fredrik Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista