Liselotte Munther, chef för publika aktiviteter på Länsmuseet. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
Jönköping

Besökarna återvänder till museet

Länsmuseets besökare har hittat tillbaka efter den två års långa renovering som blev klar i början på förra året. Oron som fanns innan renoveringen var obefogad.

– Det är vi väldigt nöjda med. Vi var lite oroliga att man inte skulle hitta tillbaka hit och att det skulle ta lite tid, säger Liselotte Munther som är chef för publika aktiviteter på Länsmuseet i Jönköping.

2011 stängde Länsmuseet i Jönköping dörrarna. Lokaler hade stort renoveringsbehov, bland annat för att kunna fortsätta bevara alla föremål som museet ansvarar för.

Men inför den stora renoveringen fanns det en oro det inte längre skulle komma 10 000 besökare varje månad efter nyöppningen. Men redan i mars förra året blev personalen positivt överraskad och besökarna har fortsatt komma trots att 2013 har varit lite av ett uppstartsår.

– Vi har varit tvungna att börja lite försiktigt och trimma in hela klimatsystemet. Det gjorde att vi inte riktigt kunde ha den typen av utställningar som vi har möjlighet till det här året. Sedan jobbar vi på med de andra aktiviteterna för att dra in människor i vår verksamhet som kanske inte vet hur intressant den är och vad man kan få ut av att vara här, säger Liselotte Munther.

Det finns ett mål att i framtiden lyckas fördubbla antalet besökare till 20 000 varje månad. För att lyckas med det jobbar man nu mycket med att försöka samarbeta med grupper som inte annars brukar vara i museet.

– Vi jobbar framför allt genom att försöka hitta olika samverkansmodeller. Att jobba antingen institutioner emellan, men också att jobba med nya typer av grupper som kan bli nya publikgrupper. Att vi med olika projekt försöker dra in människor i vår verksamhet och att man sedan har museet som en naturlig del att komma till.

Har du besökt museet sedan de öppnade igen? Kommentera gärna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista