Falsk trygghet med trygghetslarm visar granskning

2:09 min

Det finns stora brister i trygghetslarmen i hela landet, som ska se till att gamla och sjuka snabbt ska kunna få hjälp i nödsituationer. Det visar en genomgång som SVT:s Uppdrag Granskning gjort.

En falsk trygghet skapas och problemet finns i hela landet, enligt tv-programmet. När vi möter några Nässjöbor är tilltron tveksam till larmen.

Ibland när de ringer så kommer de inte.

Man kan väl inte lita på något som är digitalt eller vad det är. Inte till hundra.

Ja jag litar på larmen.

Många larm testas så sällan att det inte är säkert att de funkar den dan det är skarpt läge. Då hjälper det inte att trycka på den röda larmknappen på armbandet.

Ovanligt att larm testas korrekt

De flesta kommuner i länet har inte velat berätta om vilka rutiner de har, för Uppdrag Granskning, men ett undantag är Värnamo kommun. Där finns nästan 800 trygghetslarm i gång. Värnamo kommun är ovanlig därför att de testar både knappen på armen och larmet mellan bostaden och larmcentralen. I många kommuner testas inte knappen på armen utan bara mellan bostaden och larmcentralen visar Uppdrag Gransknings genomgång.
Omsorgschef Gunnel Lundgren anser att trygghetslarmen i Värnamo går att lita på, fast de är analoga och inte digitala ännu:

Ja det tycker jag man kan göra.

De flesta personer som använder larm i Värnamo kommun, där testas larmet ofta, eftersom de använder dem dagligen eller varje vecka. Sen finns det en grupp där kommunen ringer upp en gång i månaden och ber dem testa. Och så finns det en liten grupp som aldrig använder larmen, och där det går 50 dagar mellan testerna.

När det testas så sällan, hur ska den som använder det kunna känna sig trygg? Det kan ju teoretiskt vara så att den som går med larmknapp på armen inte har ett fungerande larm under 49 dagar efter testet.

Som tur är, så känner vår hemtjänstpersonal väl de brukare som har larm och det tror jag är den största tryggheten, säger Gunnel Lundgren.


Analog teknik i digitala system

Det brister i tekniken på många håll. Många av kommunerna använder sig av en gammal analog teknik, men är samtidigt sammankopplade med nya digitala system. I Värnamo planerar omsorgen att satsa 4 miljoner kr i år för att anpassa sig till modern teknik.

Idag har Eksjö, Gislaved, och Vetlanda inga digitala larm. I Mullsjö, Värnamo , Gnosjö, Tranås och Jönköping är det mindre än 10 % av larmen som är digitala dvs moderna och säkra.

Fått vänta på hjälp

Aneby, Habo, Nässjö, Sävsjö och Vaggeryd har inte svarat på Uppdrag gransknings frågor. Men i Aneby februari 2008 vet vi t ex att en hjärtsjuk kvinna fick ligga i tio timmar innan hon fick hjälp och i Skillingaryd i januari förra året fick en 90-årig kvinna en stroke och föll. Hon fick larma hemtjänsten flera gånger innan hon fick hjälp.

Om hur det ser ut med säkerhetenheten kring trygghetslarmen kan du se i Uppdrag Granskning på SVT ikväll kl.20.